ΥΓΕΙΑ

Το καλά κρυμένο “μυστικό” που το κάνει ελιξίριο δροσιάς και ευεξίας


Με τη ζέστη να πιέζει και το σώμα να αποζητά ανακούφιση, το πεπόνι μπαίνει δυναμικά στις επιλογές όσων ψάχνουν δροσιά και θρεπτική αξία στις καλοκαιρινές τροφές.

Το πεπόνι, γνωστό για τη γλυκιά του γεύση και το ζουμερό του περιεχόμενο, δεν είναι απλώς καλοκαιρινή απόλαυση, αλλά έχει και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.

Για αρχή να πούμε πως είναι κορυφαίο καλοκαινό φρούτο,  όχι μόνο γιατί αποτελείται κατά 90% από νερό, αλλά γιατί φροντίζει να μας δροσίζει και να μας ενυδατώνει καλύτερα απ’ ό,τι ένα ποτήρι νερό, καθώς έχει και γεύση!

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό καθιστά το συγκεκριμένο φρούτο, έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους ενυδάτωσης του οργανισμού. Η επαρκής ενυδάτωση είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τους γιατρούς, ειδικά τις ζεστές μέρες, για να διατηρείται η σωστή λειτουργία των οργάνων, η θερμορύθμιση και η διατήρηση της ενέργειας. Εδώ το πεπόνι δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων φρούτων, καθώς ενυδατώνει χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες.

Δείτε επίσης: Καύσωνας και εγκέφαλος: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων και εγκεφαλικών

Πεπόνι: Τα πλεονεκτήματα που κρύβει στη «σάρκα» του

Παράλληλα, το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της κινητικότητας του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας, ένα συχνό πρόβλημα που επιδεινώνεται από την αφυδάτωση και την κακή διατροφή.

Επιπλέον, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από φθορές που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη C συμμετέχει επίσης στη σύνθεση κολλαγόνου, απαραίτητου για την υγεία του δέρματος, που συχνά «ταλαιπωρείται» το καλοκαίρι από την έκθεση στον ήλιο.

Μην ξεχνάμε το λυκοπένιο, ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο πεπόνι και έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

… το «χωνευτικό»

Συνολικά, είναι ένα «δροσερό» φρούτο για τις ζεστές μέρες, αλλά ένας σύμμαχος για την ενυδάτωση, την πέψη και την άμυνα του οργανισμού.

Κάτι, ωστόσο, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως το πεπόνι έχει φυσικά ένζυμα που βοηθούν την πέψη. Συγκεκριμένα, περιέχει πεψίνη και πρωτεάσες, ένζυμα τα οποία «διασπούν» τις πρωτεΐνες στο στομάχι, διευκολύνοντας τη χώνεψη.  Γι’ αυτό και μετά από ένα «βαρύ» γεύμα με κρέας, μία φέτα πεπόνι μπορεί να βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Καταλήγοντας, το πεπόνι δεν είναι μόνο «νερό» και «βιταμίνες», αλλά ένα «εργαλείο» που μπορεί να βάλει σε τάξη το στομάχι μας! Γι’ αυτό και η επιλογή του στο καθημερινό διαιτολόγιο, ειδικά το καλοκαίρι, είναι μια εύκολη και γευστική κίνηση που συνδυάζει γεύση και υγεία χωρίς περιττές θερμίδες ή πρόσθετα.

Την επόμενη φορά που η ζέστη θα σας πιέζει, σκεφτείτε το πεπόνι ως ένα μικρό ελιξίριο δροσιάς και ευεξίας.



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *