Τα ακτινίδια γίνονται το πρώτο φρούτο στην Ιστορία που παίρνει ισχυρισμό υγείας με τη «βούλα» της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε επίσημη έγκριση να χρησιμοποιείται ο ισχυρισμός υγείας ότι «η κατανάλωση πράσινων ακτινιδίων συμβάλλει στην κανονική λειτουργία του εντέρου αυξάνοντας τη συχνότητα των κενώσεων».
Τα πράσινα ακτινίδια είναι το πρώτο φρέσκο φρούτο ιστορικά που λαμβάνει ισχυρισμό υγείας εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, γενικά, έχει μια εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία ελέγχου για τέτοιους ισχυρισμούς.
Οι παραγωγοί τροφίμων απαγορεύεται να κάνουν επίσημες δηλώσεις για το πώς ένα τρόφιμο μπορεί να βοηθά την υγεία, εάν δεν λάβουν ειδική άδεια από την Κομισιόν.
Η διαδικασία ελέγχου που εφαρμόζεται στην ΕΕ είναι τόσο αυστηρή που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο τρεις ισχυρισμοί υγείας, ενώ λιγότερες από μία στις οκτώ αιτήσεις περνούν με επιτυχία τους ελέγχους του οργανισμού ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ.
Η απόφαση έρχεται μετά από αίτηση της νεοζηλανδικής Zespri International Limited, της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας ακτινιδίων στον κόσμο, η οποία καλύπτει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς στο ακτινίδιο.
Η έγκριση έρχεται μετά από περισσότερα από 15 χρόνια έρευνας που δείχνει ότι η κατανάλωση δύο πράσινων ακτινιδίων την ημέρα (περίπου 200 γραμμάρια σάρκας) κρατά το έντερο σε… κίνηση.
Άλλοι γνωστοί εγκεκριμένοι ισχυρισμοί για τρόφιμα είναι ότι «το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών στα παιδιά» και ότι «η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος».
Τα ακτινίδια κάνουν τη διαφορά
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί υγείας που περιμένουν ακόμη στην… ουρά για να πάρουν επίσημη έγκριση στην ΕΕ.
Τα προβιοτικά, για παράδειγμα, εξακολουθούν να μην έχουν επίσημη αναγνώριση. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφέρει ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για τα προβιοτικα δεν είναι αρκετά ισχυρά, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί γιαουρτιού δεν μπορούν να αναγράφουν «καλό για το έντερο» στις συσκευασίες, εκτός από την πολύ συγκεκριμένη περίπτωση των καλλιεργειών γιαούρτης που βοηθούν στην πέψη της λακτόζης. Γι’ αυτό οι πελάτες βλέπουν «ζωντανές καλλιέργειες» αντί για «προβιοτικά» στα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων.
Τα ακτινίδια, ωστόσο, κατάφεραν να πάρουν επίσημη έγκριση.
Γνωμοδότηση της EFSA από το 2021 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πραγματική σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου ακτινιδίου και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.
Μετά από κάποιες διαφωνίες σχετικά με τη διατύπωση, η ΕΕ κατέληξε σε μια φιλική προς τον καταναλωτή διατύπωση σχετικά με την ικανότητα του φρέσκου ακτινιδίου να αυξάνει τη «συχνότητα των κενώσεων».
Και μπορεί η άδεια κυκλοφορίας των ακτινιδίων στην αγορά ως το φρούτο που βοηθά και επισήμως να πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα να μην είναι ό,τι πιο… σέξι, σίγουρα όμως είναι αποτελεσματικό.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς επηρεάζει η υπερβολική εφίδρωση την καθημερινή ζωή και την υγεία
Καρότα: H υπερτροφή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες
Ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα: Πόσο σημαντική είναι, τι πρέπει να προσέχετε