6 οφέλη για την υγεία και δυνητικοί κίνδυνοι

Κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και γεύσεις και συνήθως καταναλώνονται ωμά ως σνακ ή μαγειρεμένα, π.χ. σε μηλόπιτες και τάρτες. Από τα μήλα παράγονται επίσης μηλίτης, χυμοί, μαρμελάδες και κρασί.
Τα μήλα είναι γνωστά για τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης και η προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Αναλυτικότερα:
1. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Τα μήλα, ειδικά με τη φλούδα, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πολυφαινολών και άλλων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα μήλα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100-150 γραμμαρίων (g) ολόκληρων μήλων καθημερινά (περίπου ένα μικρό μήλο) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παραγόντων κινδύνου όπως υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση μήλων συσχετίστηκε με 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
2. Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
Τα μήλα είναι μια καλή πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής ινώδους ουσίας που μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Ως διαλυτή ινώδης ουσία, η πηκτίνη απορροφά νερό στο πεπτικό σύστημα, δημιουργώντας μεγαλύτερα, μαλακότερα κόπρανα που είναι ευκολότερα να αποβληθούν.
Η πηκτίνη αναγνωρίζεται επίσης ως πρεβιοτικό που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.
3. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, διατηρώντας σας χορτάτους και μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Μια μελέτη συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες με την απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν συχνά μήλα έχασαν κατά μέσο όρο 1,24 κιλά σε τέσσερα χρόνια.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη μήλων μείωσε σημαντικά τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στο σωματικό βάρος.
4. Μπορεί να προλαμβάνουν τον διαβήτη
Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν δύο μερίδες ολόκληρων φρούτων, όπως μήλα, την ημέρα έχουν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μισή μερίδα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μήλα και τα αχλάδια συνδέονται με σημαντική μείωση κατά 18% του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία μερίδα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 3%.
Ένας πιθανός λόγος για αυτό μπορεί να είναι η συγκέντρωση φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένης της κερσετίνης, στα μήλα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Οι διαλυτές ίνες στα μήλα μπορεί επίσης να προλαμβάνουν τον διαβήτη επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων, αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
5. Μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι φυτοχημικές ουσίες στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό τους.
Οι ίνες που περιέχονται στα μήλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόσφατα ευρήματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο υποδηλώνουν ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στις διαιτητικές ίνες, υπάρχει μείωση 7% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αρκετές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου:
- Καρκίνου του μαστού
- Καρκίνου του πνεύμονα
- Καρκίνου του προστάτη
- Ορισμένων καρκίνων του πεπτικού συστήματος
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μήλων. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να προλαμβάνει τον καρκίνο.
6. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να ωφελούν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κερσετίνη στα μήλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νευρώνων του εγκεφάλου από την οξειδωτική βλάβη και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί η σχέση αυτή.
Τα μήλα έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά για την καταπολέμηση των ασθενειών. Η βιταμίνη C βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα και είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.
Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε φυτοχημικά, όπως κουερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ και επικατεχίνη, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δεδομένου ότι τα μήλα περιέχουν υδατάνθρακες, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν ένα μικρό μήλο — που ισοδυναμεί με περίπου 15 υδατάνθρακες — ανά γεύμα ή σνακ. Σκεφτείτε να το συνδυάσετε με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών ή τυρί για να εξισορροπήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων με υγιεινές πρωτεΐνες ή λίπη.
Κίνδυνοι
Τα μήλα είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση μήλων, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν φούσκωμα, αέρια και πεπτικά προβλήματα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα τα οποία ορισμένα άτομα δεν μπορούν να ανεχθούν.
Τα άτομα με αλλεργία στα μήλα πρέπει να αποφεύγουν τα μήλα και τα τρόφιμα που περιέχουν μήλο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Μελέτες δείχνουν ότι το 70% των ατόμων με αλλεργία στη γύρη της σημύδας αναπτύσσουν αλλεργίες σε τρόφιμα που σχετίζονται με τη γύρη, ειδικά στα μήλα. Αυτό οφείλεται στην ομοιότητα μεταξύ των πρωτεϊνών του μήλου και της γύρης της σημύδας.
Τέλος, ενώ μερικοί σπόροι μήλου είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μασημένοι ή θρυμματισμένοι σπόροι μήλου απελευθερώνουν μια πολύ τοξική ένωση που ονομάζεται κυανίδιο.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καθημερινό χάπι αδυνατίσματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους κατά 20%
Δείτε την Ατοπική Δερματίτιδα όπως πραγματικά είναι
Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μελέτη αποκαλύπτει τις άγνωστες αιτίες του στους νέους