Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη από ιταλικές ντομάτες
Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά εντός και εκτός ΕΕ, καθώς και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει από σαλμονέλα σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με μικρές ντομάτες από την Σικελία να θεωρούνται η πιθανότερη πηγή του επικίνδυνου βακτηρίου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Μάλιστα τα κρούσματα δεν περιορίζονται στην ΕΕ/ΕΟΧ. Έχουν αναφερθεί επίσης πολλά περιστατικά και στη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Πολλά από αυτά καταγράφηκαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ιταλία, γράφει το ECDC σε νέα έκθεση που δημοσίευσε.
Το όλο πρόβλημα άρχισε το 2023, αλλά ως φαίνεται δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Στις 17 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν επιβεβαιωθεί συνολικώς 437 κρούσματα σαλμονέλωσης που σχετίζονται με τις ιταλικές τομάτες. Τα 205 από αυτά καταγράφηκαν από τις 12 Νοεμβρίου 2024 έως τώρα. Αντίστοιχα, σε Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ έχουν αναφερθεί ακόμα 107 κρούσματα.
Τα περισσότερα κρούσματα η σαλμονέλα τα έχει προκαλέσει σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Αυστρία. Ειδικότερα, σε κάθε μία από τις προσβεβλημένες χώρες έχουν αναφερθεί:
- Αυστρία – 76 κρούσματα
- Βρετανία – 73 κρούσματα
- Γαλλία – 43
- Γερμανία – 113
- Δανία – 12
- Εσθονία – 2
- ΗΠΑ – 24
- Ιρλανδία – 6
- Ισπανία – 3
- Ιταλία – 123 κρούσματα
- Καναδάς – 10
- Κροατία – 3
- Λουξεμβούργο – 5
- Νορβηγία – 4
- Ολλανδία – 5
- Σλοβακία – 6
- Σλοβενία – 10
- Σουηδία – 10
- Τσεχία – 11
- Φινλανδία – 5
Η πηγή του μικροβίου
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που αποτελεί κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Αυτή εκδηλώνεται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως πόνο στην κοιλιά, διάρροια κ.λπ.
Έρευνες που διεξήγαγαν οι υγειονομικές Αρχές κατέδειξαν τις ντομάτες ως την πιθανότερη εστία της λοίμωξης. Έρευνα που διεξήχθη στην Αυστρία εντός του 2025 κατέδειξε τις μικρές ντομάτες από τη Σικελία ως την πιθανότερη πηγή του μικροβίου. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με ανάλογα ευρήματα στην Ιταλία το 2024 και την Αυστρία το 2023.
Το ECDC επισημαίνει ότι οι ιταλικές Αρχές έκαναν εκτεταμένους ελέγχους και έλαβαν αυστηρά μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα. Η σαλμονέλα είχε βρεθεί σε νερά άρδευσης που χρησιμοποιούσαν πορισμένοι καλλιεργητές. Ωστόσο «η συνεχιζόμενη μετάδοσής της επί σειρά ετών υποδηλώνει επίμονες πηγές μόλυνσης», προσθέτει.
Το ευρωπαϊκό κέντρο συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής κατά την επεξεργασία τροφίμων όπως:
- Καλό πλύσιμο των χεριών
- Προσεκτικό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό των φρέσκων προϊόντων
- Αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης, διατηρώντας σε ξεχωριστά δοχεία και σκεύη ωμά και μαγειρεμένα φαγητά
Φωτογραφία: iStock