ΥΓΕΙΑ

Το να μην τρώμε πρωινό αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλό σάκχαρο


Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εννέα μελετών διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο.

Το πρωινό δεν είναι απλώς το πρώτο γεύμα της ημέρας – είναι κρίσιμο για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη μακροπρόθεσμη υγεία. Νέα έρευνα σημειώνει ότι η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας αυξάνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παθήσεων στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις από αυτές τις πέντε παθήσεις: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερόλη».

Τα άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο μπορεί στη συνέχεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη τύπου 2.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές από την Κίνα συμπεριέλαβαν εννέα μελέτες και εξέτασαν δεδομένα από 118.385 συμμετέχοντες.

Δείτε επίσης: Φακές: Γιατί κάποιοι τις θεωρούν superfood – Τι προσφέρουν στον οργανισμό

Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με:

  • Αυξημένη πιθανότητα κοιλιακής παχυσαρκίας
  • Υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης (αυξημένης αρτηριακής πίεσης)
  • Υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα

Αν και ορισμένες μελέτες (κυρίως από ΗΠΑ και Ιαπωνία) δεν κατέγραψαν ισχυρή συσχέτιση με την παχυσαρκία, η συνολική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ξεκάθαρη τάση: το να μην τρώμε πρωινό επιβαρύνει τη μεταβολική υγεία.

Η παράλειψη του πρωινού φαίνεται να διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού και να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αύξηση του σακχάρου και ανισορροπία στα λιπίδια.

Επιπλέον, το να μην τρώει κανείς πρωινό συχνά οδηγεί σε υπερφαγία αργότερα μέσα στην ημέρα, σε κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, καθώς και σε ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής.

«Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού έχει σημαντικά οφέλη. Το πρωινό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στο να καταναλώνουμε λιγότερη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Dr. Mir Ali, χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στην Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν ταυτίζεται με τη διαλειμματική νηστεία. Η πρώτη συνήθως υποδηλώνει αδόμητη, ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά, ενώ η διαλειμματική νηστεία είναι συνειδητή και ελεγχόμενη πρακτική, που εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Φωτογραφία iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *