ΥΓΕΙΑ

Έχετε χοληστερίνη; Πόσα αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να την ρίξετε


Τα ευρήματα μελέτης σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Ποιους άλλους κρίσιμους δείκτες της υγείας βελτιώνουν.

Λίγα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και να αποκομίσετε πολλά άλλα μεταβολικά οφέλη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU).

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εθελοντές ηλικίας 35 έως 60 ετών διαπίστωσαν ότι τα οφέλη αυτά παρείχε η συστηματική κατανάλωσή τους επί 12 εβδομάδες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Research. Όπως γράφουν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 77 πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο.

Πρόκειται για μία διαταραχή που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη σε ένα άτομο τουλάχιστον 3 από τα ακόλουθα:

  • Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (περίμετρος μέσης πάνω από 100 εκατοστά για τους άνδρες και 88 για τις γυναίκες)
  • Το αυξημένο σάκχαρο (από 100 mg/dl και πάνω, όταν κάποιος είναι νηστικός)
  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (από 85/130 mmHg και πάνω)
  • Τα αυξημένα τριγλυκερίδια (από 150 mg/dl και πάνω)
  • Η μειωμένη καλή (HDL) χοληστερόλη που είναι καρδιοπροστατευτική (κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl στις γυναίκες)

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες:

  • Από τους 38 ζήτησαν να τρώνε καθημερινά, επί 12 εβδομάδες, 320 θερμίδες από αμύγδαλα
  • Από τους 39 ζήτησαν να τρώνε καθημερινά, επί 12 εβδομάδες, 320 θερμίδες από κράκερς

Στόχος ήταν να συγκρίνουν τις επιδράσεις ενός μη-επεξεργασμένου, πολυθερμιδικού σνακ (αμύγδαλα) με εκείνες ενός υπερεπεξεργασμένου.

Τα ευρήματα

Οι 320 θερμίδες προέρχονταν από 50 γραμμάρια αμύγδαλα (σχεδόν 45 τεμάχια) τα οποία καθημερινά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά κράκερς, όσοι έτρωγαν καθημερινά αμύγδαλα παρουσίασαν:

  • Βελτίωση στα επίπεδα της ολικής και της κακής (HDL) χοληστερόλης τους
  • Μέτρια βελτίωση στην περίμετρο της μέσης τους (από την 4η εβδομάδα)
  • Βελτιωμένη πρόσληψη πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων (από βιοτίνη έως χαλκό και μαγνήσιο)
  • Βελτιωμένη πρόσληψη φυτικών ινών
  • Βελτίωση σε διάφορους δείκτες της υγείας και της φλεγμονής στο έντερο (στους εθελοντές που εξ αρχής είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής)

Επιπλέον, «οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά αμύγδαλα δεν παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους τους. Βελτιώθηκαν επίσης τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Emily Ho, καθηγήτρια Διατροφής στο OSU.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οργάνων, των νεύρων και των μυών. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των θρομβώσεων και ασκεί αντιοξειδωτική δράση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι αν αντικαταστήσουμε με αμύγδαλα ένα ανθυγιεινό σνακ που καθημερινά τρώμε, μπορεί να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη, πρόσθεσε η Dr. Ho. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο εάν βελτιώσουμε και άλλες παραμέτρους της διατροφής μας.

Φωτογραφία: iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *