ΥΓΕΙΑ

Καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής, λένε οι ειδικοί


Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση έστω και λίγου επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών ή τρανς λιπαρών σας θέτει σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, εξέτασε περισσότερες από 60 παλαιότερες μελέτες σχετικά με το πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιακών παθήσεων.

«Η συνήθης κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας Demewoz Haile, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Σιάτλ.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν μόνο ένα χοτ ντογκ την ημέρα είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 7% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.

Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 8% και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 2%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχει «ασφαλής ποσότητα», τόνισε η Nita Forouhi, ειδικός σε θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Αρχικά, οι αυξημένοι κίνδυνοι μπορεί να φαίνονται μικροί, ανέφερε ο Mingyang Song, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Αλλά, πρόσθεσε, «όταν εξετάζουμε τα πραγματικά δεδομένα, είναι πραγματικά αξιοσημείωτα συνεπή και αξιοσημείωτα ισχυρά, και ακόμη και στη χαμηλότερη δόση κατανάλωσης, μπορούμε να δούμε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται burden-of-proof, ένα νεότερο είδος μετα-ανάλυσης που σταθμίζει τόσο τα αποτελέσματα όσο και την ποιότητα πολλών προηγούμενων μελετών.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι μελέτες μπορούν μόνο να δείξουν μια σύνδεση – όχι να αποδείξουν ότι ένα τρόφιμο προκάλεσε πραγματικά την ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα που μελετήθηκαν θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ο Song σημείωσε ότι τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το σαλάμι, συχνά περιέχουν νιτρώδη, τα οποία μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες που προκαλούν καρκίνο στο στομάχι, δήλωσε στο CNN ο Gunter Kuhnle, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, τα ζαχαρούχα ποτά κατακλύζουν γρήγορα τον οργανισμό με ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα.

Ο Kuhnle πρόσθεσε ότι τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται σε ορισμένα συσκευασμένα και τηγανητά τρόφιμα, μειώνουν την καλή χοληστερόλη και αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες.

Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά έχουν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως το κάπνισμα, το χαμηλό εισόδημα ή η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση αυτών των τροφίμων είναι μια έξυπνη κίνηση.

«Η γενική μου συμβουλή: μην πανικοβάλλεστε», ανέφερε ο Kuhnle. «Τα τρόφιμα δεν είναι απλώς (μια) πηγή θρεπτικών συστατικών – παίζουν κεντρικό ρόλο στον πολιτισμό, την ευχαρίστηση, την οικογενειακή ζωή και την κοινωνική σύνδεση. Αν περιορίζουμε τη συμβολή τους αποκλειστικά σε έναν κατάλογο κινδύνων για την υγεία χάνουμε τη συνολική εικόνα».

Ο ίδιος και άλλοι ειδικοί συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια και γιαούρτι.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η τελειότητα, αλλά ένα υγιεινό και λογικό διατροφικό πρότυπο που αφήνει περιθώρια για απόλαυση», δήλωσε ο Kuhnle.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί τα ζευγάρια κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια – Είναι αυτό το «μυστικό» μιας επιτυχημένης σχέσης;

Κρίση, καταστροφές και πόλεμος διπλασιάζουν τη σεξουαλική επιθυμία – Ποιες ηλικίες επηρεάζουν

CDC: Με προδιαβήτη 1 στους 3 εφήβους ηλικίας 12 με 17 ετών



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *