ΥΓΕΙΑ

Πάνω από 1 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ένα σωστό γεύμα μέρα παρά μέρα


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση της ΕΕ στον συγκεκριμένο δείκτη υλικής στέρησης.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν ένα σωστό γεύμα μέρα παρά μέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι βιώνουν στέρηση βασικών αγαθών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλότερο (σχεδόν 35%) στις ομάδες του πληθυσμού με εισόδημα που εγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Με τον όρο «σωστό γεύμα» η Eurostat περιγράφει κάθε γεύμα με κρέας, ψάρι ή κάποιο χορτοφαγικό ισοδύναμο. Η αδυναμία του πληθυσμού να κάνει τέτοιου είδους πλήρη γεύματα, αποτελεί δείκτη υλικής στέρησης.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που έδωσε η Eurostat στη δημοσιότητα, το 2024 το 8,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αδυνατούσε να κάνει έστω και ένα σωστό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο έναντι του 2023 (ήταν 9,5%).

Στην Ελλάδα, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,3% το 2024. Επιπλέον, είχε αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023, όταν ήταν 10,9%.

Περισσότεροι στα χαμηλότερα εισοδήματα

Τα ποσοστά αυτά αφορούν τον μέσο όρο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Προφανώς είναι πολύ υψηλότερα στα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος της χώρας.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό των ανθρώπων που αδυνατούν να κάνουν έστω και ένα σωστό γεύμα κάθε δύο ημέρες είναι 19,4% σε όσους διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, στο 34,6%.

Στα τμήματα του πληθυσμού χωρίς κίνδυνο φτώχειας το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο. Βρίσκεται στο 6,4% πανευρωπαϊκά και λίγο πάνω από 5% στην Ελλάδα.

Τα ποσοστά αυτά φέρνουν την χώρα μας στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον συγκεκριμένο δείκτη. Πρώτη είναι η Σλοβακία, όπου το 39,8% του πληθυσμού με κίνδυνο φτώχειας (και το 17,1% του συνολικού πληθυσμού) δεν μπορούν να κάνουν κάθε δύο μέρες ένα σωστό γεύμα. Ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και μετά η Ελλάδα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά αυτής της οικονομικής αδυναμίας έχει η Κύπρος (3,5% στον πληθυσμό με κίνδυνο φτώχειας και 1,2% στο σύνολο του πληθυσμού). Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία με 5,1% η κάθε μία στα τμήματα του πληθυσμού με κίνδυνο φτώχειας. Στο σύνολο του πληθυσμού τους, τα ποσοστά είναι 1,8% και 2,5% αντιστοίχως.

γεύμα

Φωτογραφία: iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *