ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλής είναι ο φούρνος μικροκυμάτων; Τι συμβαίνει στα φαγητά όταν τα ζεσταίνουμε


Το ζέσταμα του φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων δεν αλλάζει σημαντικά τη θρεπτική του αξία, καθώς ο κίνδυνος έκθεσης σε ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλός.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μαγειρεύουν φαγητό χρησιμοποιώντας μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία προκαλεί δονήσεις και παραγωγή θερμότητας στα σωματίδια των τροφίμων.

Το ζέσταμα των τροφίμων στον φούρνο μικροκυμάτων δεν αλλάζει σημαντικά τη θρεπτική τους αξία και θεωρούνται γενικά ασφαλείς, καθώς ο κίνδυνος έκθεσης σε ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλός.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς οι φούρνοι μικροκυμάτων επηρεάζουν τα τρόφιμα και αν είναι ασφαλείς στη χρήση.

Πως ζεσταίνει το φαγητό

Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αυτά τα κύματα, που ονομάζονται μικροκύματα, προκαλούν δονήσεις και απορρόφηση ενέργειας από τα σωματίδια των τροφίμων. Αυτές οι δονήσεις παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν το φαγητό.

Επίσης, τα μόρια νερού στα τρόφιμα επηρεάζονται περισσότερο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συνήθως ζεσταίνονται πιο γρήγορα από τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ωστόσο, τα λίπη, η ζάχαρη και άλλα μόρια τροφίμων μπορούν επίσης να απορροφήσουν τα μικροκύματα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων αλλάζει την υφή ορισμένων τροφίμων. Το νερό στα τρόφιμα μετατρέπεται σε ατμό καθώς θερμαίνεται. Ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό , όπως τα λαχανικά, μπορεί να γίνουν πιο μαλακά, άλλα τρόφιμα μπορεί να γίνουν πολύ στεγνά αν ζεσταθούν στον φούρνο μικροκυμάτων για πολύ ώρα.

Δείτε επίσης: Τρία αντικείμενα στο μπάνιο που δεν πρέπει να μοιράζεστε, σύμφωνα με έναν ειδικό

Αλλάζει η διατροφική τους αξία;

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι φούρνοι μικροκυμάτων βοηθούν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα. Mπορεί επίσης να αυξήσουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το ανθεκτικό άμυλο και τα αντιοξειδωτικά. Ορισμένες άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το βράσιμο, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες θρεπτικών συστατικών.

Η θρεπτική αξία ενός τροφίμου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός του. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αλλάζει η θρεπτική αξία εξαρτάται από το τρόφιμο και τη μέθοδο μαγειρέματος:

Το μαγείρεμα των τροφίμων στον φούρνο μικροκυμάτων διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα από άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Σε σύγκριση με τις μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το βράσιμο και το τηγάνισμα, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας και του μικρότερου χρόνου μαγειρέματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων διατηρούν τη βιταμίνη C καλύτερα από το τηγάνισμα και το βράσιμο.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των θρεπτικών συστατικών σε ορισμένα τρόφιμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αυξάνει τους πολυσακχαρίτες και τα αντιοξειδωτικά σε ορισμένα τρόφιμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα ανθεκτικού αμύλου σε ορισμένα τρόφιμα, κάτι που είναι ευεργετικό για την πέψη.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά ενδέχεται να χαθούν εάν τα τρόφιμα υπερθερμανθούν. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες , όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη θερμότητα και ενδέχεται να υποβαθμιστούν εάν τα τρόφιμα παραμείνουν στο φούρνο για πολύ ώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ψήσιμο τροφίμων στον φούρνο μικροκυμάτων δεν προκαλεί σημαντικές απώλειες θρεπτικών συστατικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ψήσιμο στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί ακόμη και να αυξήσει τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφίμων.

Δείτε επίσης: Τα τρία πράγματα που πρέπει να πετάξετε αμέσως από την κουζίνα σας, σύμφωνα με έναν ειδικό

Είναι τα μικροκύματα επιβλαβή;

Οι φούρνοι μικροκυμάτων θεωρούνται γενικά ασφαλείς οικιακές συσκευές, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Η ακτινοβολία δεν θεωρείται κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία για τη θέρμανση τροφίμων, η οποία δεν μπορεί να βλάψει τα κύτταρα ή το DNA όπως μπορούν να κάνουν άλλες μορφές ακτινοβολίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν γίνονται «ραδιενεργά» αν ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων. Από την άλλη πλευρά, η ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πιθανή βλάβη όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτήν σε υψηλά επίπεδα.

Στους φούρνους μικροκυμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα δοχεία και πιάτα τροφίμων. Τα πλαστικά δοχεία, ειδικότερα, ενέχουν κίνδυνο τήξης, ακόμη και διαρροής δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στο φαγητό σας, εάν θερμανθούν.

Έρευνες δείχνουν ότι η θερμότητα απελευθερώνει περισσότερα μικροπλαστικά από άλλες μορφές αποθήκευσης ή χρήσης τροφίμων.

Πηγή: VeryWellHealth / Φωτογραφία iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *