ΥΓΕΙΑ

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προστατεύουν από τη μυωπία


Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια ποικιλία πιθανών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τώρα, νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα Ωμέγα-3 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της ανάπτυξης μυωπίας στα παιδιά, σύμφωνα με δημοσίευση στο British Journal of Ophthalmology.

Τα άτομα με μυωπία δυσκολεύονται να δουν καθαρά μακρινά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά με χαμηλότερη πρόσληψη Ωμέγα-3 στη διατροφή τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τη μυωπία.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «ως πιθανό προστατευτικό διατροφικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης μυωπίας», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ανώτερο ερευνητή Δρ. Jason Yam, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα κορεσμένα λίπη από το βούτυρο, το φοινικέλαιο και το κόκκινο κρέας θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο μυωπίας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των ματιών περισσότερων από 1.000 Κινέζων παιδιών ηλικίας 6 έως 8 ετών, τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία από μια μεγαλύτερης κλίμακας οφθαλμολογική μελέτη στο Χονγκ Κονγκ.

Ερωτηματολόγια αξιολόγησαν τη διατροφή των παιδιών και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα από τις οφθαλμολογικές τους εξετάσεις.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε ορισμένους σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών (28%) ήταν μυωπικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Το αξονικό μήκος – το μήκος του ματιού από μπροστά προς τα πίσω – ήταν το μεγαλύτερο στο 25% των παιδιών με τη χαμηλότερη διαιτητική πρόσληψη Ωμέγα-3, αφού λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μυωπία εμφανίζεται μερικές φορές όταν το σχήμα του ματιού προκαλεί κάνει τις εισερχόμενες ακτίνες φωτός να πέφτουν κάτω από τον αμφιβληστροειδή, το τοίχωμα των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν το μικρότερο αξονικό μήκος, μια ένδειξη ότι προστατεύονται από τη μυωπία.

Ομοίως, οι μετρήσεις της σοβαρότητας της μυωπίας ήταν υψηλότερες σε εκείνα τα παιδιά με τα χαμηλότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι ενδείξεις μυωπίας αυξήθηκαν μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Με τη μυωπία δεν συσχετίστηκαν άλλοι τύποι θρεπτικών συστατικών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να προστατεύουν από τη μυωπία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο μάτι, προωθώντας την υγιή ανάπτυξη των ματιών.

Φωτογραφία: iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *