ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν δεν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες


Μελέτες δείχνουν ότι έξι στους δέκα ενήλικες στην Ελλάδα τρώνε λιγότερες απ’ όσες καθημερινά χρειάζονται.

Σημαντικά λιγότερες φυτικές ίνες απ’ όσες θα έπρεπε καταναλώνουν οι περισσότεροι ενήλικες στη χώρα μας, αφού φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής δεν βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σχεδόν έξι στους 10 δεν καταναλώνουν τα 25-35 γραμμάρια που συνιστώνται καθημερινά για καλή υγεία. Η συνέπεια, όμως, είναι να υπονομεύουν με πολλούς τρόπους την υγεία τους.

«Οι φυτικές ίνες είναι ένας άπεπτος υδατάνθρακας που δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Έτσι συμβάλλει στο σχηματισμό των κοπράνων και διευκολύνει την αποβολή άχρηστων προϊόντων από τον οργανισμό», εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις του Κέντρου Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Ένα από αυτά είναι η χολή, την οποία απομακρύνει από το έντερο», συνεχίζει. «Η χολή αποτελείται από χοληστερόλη, επομένως η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της».

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά επαρκείς φυτικές ίνες διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Η συσσώρευση αυτή δημιουργεί τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος. Αν αυτές σπάσουν, μπορεί κάποιο θραύσμα να αποκολληθεί, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες για να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι αυξομειώσεις αυτές αφ’ ενός προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας, αφ’ ετέρου ανοίγουν τον δρόμο στον τύπου 2 διαβήτη.

Οι ίνες παρέχουν επίσης αίσθημα κορεσμού της πείνας. Επομένως μπορεί να συμβάλλουν και στο αδυνάτισμα.

Διαβάστε ακόμα Χαλάνε οι διατροφικές συνήθειες και η υγεία των Ελλήνων

Ένα άλλο όφελός τους είναι ότι ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Είναι καλά γνωστό πως το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Μολονότι όμως πρέπει να τρώμε 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, η μέση κατανάλωσή τους είναι 10-13 γραμμάρια, κατά την Dr. Zumpano. Κύρια αιτία γι’ αυτό  είναι η ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση έτοιμων, υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αυτά τυπικά δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

Ποιες χρειάζεστε

Για να αποφύγετε αυτόν τον σκόπελο, λοιπόν, πρέπει να θέσετε ως στόχο να τρώτε περισσότερα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Χρειάζεστε καθημερινά ποικιλία από:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής, δημητριακά πρωινού ολικής χωρίς ζάχαρη)
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Ωστόσο, η προσθήκη φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή καλό είναι να γίνεται σταδιακά, συνιστά η Dr. Zumpano. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, στομαχικές κράμπες και άλλα πεπτικά ενοχλήματα.

Φωτογραφία: istock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *