ΥΓΕΙΑ

Πολλά καθημερινά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, λένε οι επιστήμονες


Τι έδειξε νέα μελέτη σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο. Τι λένε οι ερευνητές.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι γεμάτα συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, λίπος, αλάτι, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σε πολλές χώρες της Δύσης, η καθημερινή διατροφή αποτελείται κατά τουλάχιστον το ήμισυ από τέτοιου είδους τρόφιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:

  • Πρόχειρα φαγητά και σνακ, όπως πίτσες, χοτ ντογκ, χάμπουργκερ, πίτες, πατατάκια κ.λπ.
  • Αναψυκτικά
  • Γλυκίσματα του εμπορίου, από μπισκότα και κέικ έως παγωτά και γρανίτες
  • Προμαγειρεμένα κρεατικά, πατάτες κ.λπ.

Προγενέστερη μελέτη συσχέτισε την καθημερινή κατανάλωσή τους με 32 επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία. Μεταξύ άλλων συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως:

  • Διαβήτη τύπου 2
  • Παχυσαρκίας
  • Καρδιοπάθειας
  • Προβλημάτων ψυχικής υγείας

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Thorax. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει παγκοσμίως ο πιο συχνός καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από κακοήθη νόσο. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 1,8 εκατ. θάνατοι εξαιτίας του.

Η νόσος αρχίζει τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν εκδηλωθεί, επομένως υπάρχει περιθώριο να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτισθεί.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται από τη βιομηχανία τροφίμων κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τα ολόκληρα τρόφιμα ή από την επεξεργασία των συστατικών τους ή μέσω της χημικής σύνθεσης. Επομένως περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα, συνεχίζουν.

Στη σύγχρονη διατροφή όμως αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των ημερήσιων θερμίδων, προσθέτουν.

Η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα.  Έτσι, εξέτασαν δεδομένα από 101.732 εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία τους ήταν τα 62,5 χρόνια.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Μέσω αυτών μπόρεσαν οι ερευνητές να υπολογίσουν πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν.

Η μελέτη εστιάσθηκε κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων όπως η κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι, τα προτηγανισμένα και τηγανητά φαγητά, το ψωμί και τα προϊόντα άρτου του εμπορίου, τα δημητριακά πρωινού, τα στιγμιαία νουντλς, οι σούπες και οι σος του εμπορίου, η μαργαρίνη, τα αλμυρά σνακ, τα τρόφιμα ζαχαροπλαστικής του εμπορίου, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ποτά φρούτων με ζάχαρη, τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ, η πίτσα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 12 χρόνια τους εθελοντές τους. Στο μεσοδιάστημα, 1.706 από αυτούς διαγνώσθηκαν με καρκίνο του πνεύμονα. Οι 1.473 από αυτούς είχαν μη-μικροκυτταρικό καρκίνο και οι 233 μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (είναι οι δύο κύριοι τύποι της νόσου).

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του πνεύμονα έναντι όσων έτρωγαν τα λιγότερα.

Ανά τύπο καρκίνου, η αύξηση του κινδύνου ήταν:

  • 37% για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
  • 44% για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι η αιτία του καρκίνου. Με άλλα λόγια, η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δείχνει όμως ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η υπερβολική επεξεργασία που υφίστανται αυτά τα τρόφιμα, αλλάζει τη δομή, τα συστατικά τους και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τα νέα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες, μεγαλύτερες μελέτες. Επειδή όμως όπως προαναφέρθηκε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται ισχυρά και με άλλα νοσήματα, η καλύτερη λύση να μην τα έχουμε ως κορμό της διατροφής μας.

Μπορεί να είναι φθηνά και μία γρήγορη λύση για να χορτάσουμε, αλλά δεν είναι τα ίδια με τις φυσικές τροφές. Επομένως είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Φωτογραφία: iStock



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *