«Πράσινο φως» στη συγχώνευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
Το σχέδιο συγχώνευσης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης τη συγχώνευση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με το ΕΕΣΠ
Το «πράσινο φως» για την συγχώνευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) άναψαν ο ESM και ο EFSF.
Όπως ανακοινώθηκε, τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) έδωσαν σήμερα τη συγκατάθεσή τους για τη συγχώνευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).
Αυτό έγινε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης της 5ης Νοεμβρίου 2024, με το οποίο ζητείται η έγκριση της συγχώνευσης από τον ESM και τον EFSF, καθώς απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση και των δύο θεσμών για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή εκχώρηση των δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων του ΤΧΣ βάσει των σχετικών δανειακών συμβάσεων.
Το σχέδιο συγχώνευσης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης τη συγχώνευση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με το ΕΕΣΠ, η οποία δεν απαιτεί τη συγκατάθεση του ΕΜΣ ή του EFSF.
Πριν η συγχώνευση τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο ΕΜΣ, το EFSF και Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) θα υπογράψουν συμφωνία εφαρμογής. Αυτή θα αποσαφηνίσει τη λειτουργική πτυχή της μεταβίβασης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ΕΤΧΣ βάσει των δανειακών συμβάσεων στην HCAP και θα διατηρήσει το καθεστώς πιστωτή του ΕΜΣ και του EFSF, ώστε να μην επηρεάζεται από την προκύπτουσα διαδοχή.
«Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ΕΤΧΣ με την ΕΕΣΠ θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΕΣΠ, θα βελτιστοποιήσει τους πόρους της και θα της επιτρέψει να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Κατά συνέπεια, η ενοποίηση θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία και, ως εκ τούτου, ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του ΕSM και του EFSF να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF Pierre Gramegna.
Η EEΣΠ είναι μια ελληνική κρατική εταιρεία συμμετοχών, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί με ανεξάρτητο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ενισχύοντας την αξία τους και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη μείωση του χρέους.